19_FBA_Web_ikoner-02-150x150
Familie og arv

Testament

Hvordan oppretter man et gyldig testament?

Et testament gir deg oversikt over arveplanleggingen og hvem som skal motta hvilken arv den dagen du faller fra. Det er mange gode grunner til å opprette et testament, men det er ikke så enkelt som man kanskje tror.

Det er altså viktig å følge arveloven når man oppretter testament. For at testamentet skal være gyldig, er det nemlig visse krav som må oppfylles. I tillegg til formkrav, finnes det begrensninger for hva du kan oppføre i testamentet og hvordan du kan fordele arven.

Fra 2021 har en ny arvelov trådt i kraft – pass på at du gjør deg kjent med denne!

Advokatene hos Frøysaa & Bjørkgård har lang erfaring med å veilede klienter gjennom prosessen. Vi jobber på profesjonelt vis for å ivareta dine interesser i en vanskelig tid. Hos oss kan du få en gratis innledende samtale med en av våre erfarne advokater.

Bestill en innledende samtale her.

Den nye arveloven fra 2021 medfører blant annet at advokater må legitimere testator ved innlevering av testament og arvepakt – les om dette her.

Faktorer som må vurderes når du oppretter testament

Ved opprettelse av testament er det flere valg som må tas. Først og fremst må man vurdere om man ønsker å ha et testament alene, eller om man skal velge å opprette et felles eller gjensidig testament med ektefelle eller samboer.

Videre må man kartlegge sin formue, eiendeler og gjeld. Dette gjøres for å finne komme frem til hva som er arvelaters testasjonsfrie del – altså hva du kan disponere over i testamentet.

Den nye arveloven fra 2021 har påvirkning på blant annet hva du kan oppføre i testamentet. Vi anbefaler å bruke advokat ved opprettelse av testament. Slik sikrer du at testamentet blir stående gyldig i tråd med gjeldende regler!

Det er også viktig å notere seg at det i noen tilfeller kan være hensiktsmessig å skrive en avtale med arvingene – en arvepakt – i stedet for et testament. Ved bruk av arvepakt kan du sikre at arven blir fordelt slik du ønsker. Du bør derfor tenke over hvorvidt en slik avtale er hensiktsmessig for deg.

Her kan du lese om ulike arvesituasjoner når en av foreldrene dør.

Les også om hvordan du kan unngå konflikt ved fordeling av arv.

Hva kan vi bistå med?

Frøysaa & Bjørkgård har kompetanse og erfaring innen opprettelse av testament. Våre advokater har god kontroll på arverekkefølgen, pliktdelsarv, særkullsbarns rettigheter, uskiftet bo og de forskjellige konsekvenser knyttet til dette. Vi skreddersyr den beste løsningen for deg!

I forbindelse med testament gir vi også ofte rådgivning, blant annet innen registrering av forskudd på arv, oppbevaring av testament, rettigheter og begrensninger som følger av loven og rådgivning vedrørende uskiftet bo.

Vi står klare til å hjelpe deg!

Kontakt oss gjerne for en uformell prat.

Advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård AS – Alltid tett på!