19_FBA_Web_ikoner-02-150x150
Familie og arv

Forskudd på arv

Dette må du passe på når du gir forskudd på arv

Forskudd på arv er en ordning der hele eller deler av arven overføres til en arving før arvelater dør. Dette kan være aktuelt i ulike situasjoner. Et eksempel vi ser ofte er at man ønsker å hjelpe sine arvinger med å komme inn på boligmarkedet eller lignende. Da finnes det ulike alternativer; man kan gi en gave, stille som kausjonist eller medlåntaker – eller bidra ved å gi forskudd på arv!

Ved forskudd på arv vil øvrige arvinger få tilsvarende ytelse ved senere arveoppgjør. Dermed er man sikret en rettferdig arvefordeling, selv når noen arvinger får hele eller deler av sin arv på et tidligere tidspunkt.

Fra 2021 har en ny arvelov trådt i kraft, hvilket innebærer nye regler for forskudd på arv. Vi i advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård vet hvordan du skal forholde deg til reglene, og står klare til å hjelpe deg. Hos oss kan du få en gratis innledende samtale med en av våre erfarne advokater.

Bestill en innledende samtale her.

Her kan du lese om de viktigste endringene som har trådt i kraft i den nye arveloven.

Kan kreditor ta beslag i arv? Les vår artikkel om utlegg i falt arv.

Bruk gavebrev ved forskudd på arv

Arveloven har utviklet seg, og nye regler gjelder nå for forskudd på arv. Til og med 2020 kunne gavegiver bestemme hva som skulle være forskudd på arv etter gaven var gitt. For eksempel kunne man i et testament fra 2020 bestemme at en gave gitt til en arving i 1999 skulle regnes som forskudd på arv. Dette kunne faktisk gjøres helt uten at arvingen ble gjort kjent med det,

Det nye arveloven fra 2021 sier at må gavegiver sette forskudd på arv som en betingelse når gaven gis. Derfor bør den gis med et gavebrev!

Du bør også tenke over hvorvidt arven skal være mottakerens særeie, og det er forskudd på pliktdelsarv eller annen arv, og om gavens verdi skal regnes om eller justeres med tiden.

Det er altså en rekke faktorer som må vurderes ved forskudd på arv, og vi i Frøysaa & Bjørkgård bistår gjerne. Våre advokater yter rådgivning om hva som lønner seg i din situasjon, og hvordan du bør gå fram. Vi bistår også med utforming av gavebrev basert på dine ønsker!

I tillegg til juridisk kompetanse, sikrer praktisk erfaring og sterke kommunikasjonsevner at vi finner gode og praktiske løsninger for våre klienter.

Har du spørsmål om forskudd på arv?

Kontakt oss gjerne for en uformell prat.

Advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård AS – Alltid tett på!