Sluttavtale med ansatte

Sluttavtale med ansatte

Hva er en sluttavtale?

En sluttavtale eller fratredelsesavtale, er en avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om avslutning av arbeidsforholdet uten formell oppsigelse.

Vanligvis innebærer sluttavtalen også en utbetaling fra arbeidsgiver (sluttpakke), mot at arbeidstaker aksepterer at arbeidsforholdet avsluttes og frasier seg retten til å bringe en eventuell tvist om sakligheten av oppsigelsen inn for retten.
Sluttavtaler kan inngås i forbindelse med nedbemanning, som alternativ til oppsigelse, eller som avskjed grunnet forhold ved arbeidstaker.

Arbeidsgiver har ingen plikt til å tilby sluttavtale med mindre dette er avtalt på forhånd. Sluttavtaler er heller ikke direkte regulert i loven.

Fordelen ved bruk av sluttavtaler

Fordelen med å inngå sluttavtale i stedet for oppsigelse eller avskjed er først og fremst at partene unngår risikoen for rettslig tvist. Prosessen går normalt mye raskere enn om saken må gå via rettsapparatet. Dette er en fordel for arbeidsgiver som vil skånes for uro i organisasjonen over lengre tid. I tillegg slipper begge parter publisitet ettersom innholdet i en sluttavtale normalt er konfidensielt.

Det er også vesentlig rimeligere for partene å forhandle om en sluttavtale slik at man unngår risikoen for sakskostnader ved å bringe saken inn for retten.

Sluttavtale med ansatte

Hva inneholder en sluttavtale?

Innholdet i avtalen og størrelsen på de økonomiske ytelser som blir avtalt, avhenger både av hvilken type stilling det gjelder, og situasjonen som fører til at sluttavtale inngås.
Ofte inneholder sluttavtalen noen av følgende elementer:

  • Rett til å slutte på dagen mot lønn ut oppsigelsestiden
  • Etterlønn
  • Støtte til videreutdanning eller hjelp med jobbsøking
  • Helt eller delvis dekning av advokatkostnader
  • Ev. erstatning
  • Opp- og avgjort-klausul: Arbeidstaker fraskriver seg retten til å gå til søksmål mot arbeidsgiver
  • Tidspunkt for utbetaling av lønn og feriepenger

Etterlønnen baseres som oftest på månedslønnens størrelse, og andre elementer som hvor lenge vedkommende har vært ansatt, alder, hvor lett det er å få ny jobb, arbeidsgivers økonomi og hvor godt dokumentert saken er fra arbeidsgivers side.

Skattefrie ytelser

Utbetalinger fra arbeidsgiver i henhold til inngått sluttavtale er i utgangspunktet skattepliktig på samme måte som ordinær arbeidsinntekt.
Oppreisningserstatning, støtte til utdanning og arbeidsgiveravgift ved utbetalinger opptil 1,5G, er fritatt skatt. Det er imidlertid bestemte vilkår knyttet til lovligheten av slike utbetalinger.

Betydning for ytelser fra NAV

Dersom sluttavtale inngås som alternativ til nedbemanning er det viktig at dette går frem av avtalen slik at arbeidstakers rettigheter til ev. ytelser fra NAV hensyntas.

Hva skjer hvis forslaget til sluttavtale ikke blir akseptert?

Det er helt frivillig for både arbeidstaker og arbeidsgiver å avslutte arbeidsforholdet gjennom inngåelse av en sluttavtale. Arbeidsgiver kan derfor ikke pålegge en arbeidstaker å akseptere sluttavtalen. Tilsvarende har en arbeidstaker aldri krav på sluttavtale eller sluttvederlag.

Dersom forslaget ikke blir akseptert, kan arbeidsgiver velge mellom å fortsette arbeidsforholdet eller gå til oppsigelse dersom ikke oppsigelse alt er gitt. Ved oppsigelse kan arbeidstaker kreve forhandlinger og dermed forsøke å forhandle seg frem til en bedre avtale. I tilfellet hvor sluttavtale ikke er inngått, kan arbeidsgiver kreve at arbeidstaker jobber ut oppsigelsestiden.

Selv om det som nevnt ikke er krav om å tilby sluttavtale, vil det at en av partene har tilbudt seg å løse saken i minnelighet kunne ha betydning for saksomkostningsspørsmålet i en eventuell senere rettssak. I slike tilfeller kan den tapende part bli pålagt å dekke den annens saksomkostninger. Omkostningene kan fort utgjøre mange hundre tusen kroner.

Sluttavtale med ansatte

Arbeidsmiljøloven inneholder flere frister som det er viktig at en oppsagt arbeidstaker følger. Et eksempel på dette er dersom arbeidstakeren bestrider oppsigelsen, kan vedkommende kreve å stå i stillingen eller kreve forhandlinger. Følges ikke fristene kan kravet gå tapt.

Ingen angrefrist

I likhet med frivillige oppsigelser er det er ingen angrefrist på sluttavtaler. En sluttavtale kan inngås både før og etter en oppsigelse er gitt.

Selv om arbeidsmiljøloven ikke regulerer inngåelsen av sluttavtaler, kan domstolene underkjenne en inngått sluttavtale dersom arbeidsgiver anses for å ha presset arbeidstaker til å inngå avtalen.

Arbeidstaker bør derfor få tid til å vurdere forslaget til sluttavtale, slik at vedkommende f.eks. kan be om råd fra andre før avtalen inngås.
Vi anbefaler sjelden en arbeidstaker å inngå sluttavtale direkte i for eksempel drøftingsmøte etter arbeidsmiljøloven § 15-1 med mindre vedkommende er bistått av advokat.

Fordeler med bruk av advokat ved inngåelse av sluttavtaler

Vi har lang erfaring med å håndtere oppsigelsesprosesser. Vi vil delta på drøftingsmøte og gjennomgå arbeidsgivers grunnlag for en eventuell oppsigelse og sikre at saken er godt dokumentert. Vi vil også hjelpe i forhandlingene om en sluttavtale, eller bistå ila en eventuell rettslig prosess.

Enten du er arbeidstaker eller arbeidsgiver hjelper vi deg uansett hvor langt du har kommet i oppsigelsesprosessen.

Har du spørsmål om oppsigelser og innhold i sluttavtaler kan du kontakte advokat/partner Sven Skinnemoen eller telefon 90470442. Det er kostnadsfritt å ta en innledende samtale om din sak.

Artikkelen er skrevet av

Sven Richard Skinnemoen

Hurtigkontakt

Ønsker du at vi skal kontakte deg? Fyll ut navn og nummer under, så kontakter vi deg.

"*" obligatorisk felt

Kontakt oss i dag for en innledende samtale

"*" obligatorisk felt

Sven Richard Skinnemoen